Groepsdieren


Ratten zijn groepsdieren, ze leven in het wild in groepen samen met beide geslachten. Er is een alfa dier als leider. Deze is het dominanst in de groep en bepaalt wat er moet gebeuren, deze corrigeert ook de andere ratten. Vaak is in een gemengde groep een mannetje de baas. Maar ook vrouwtjes kunnen de baas zijn. In de natuur zijn door de gemengde groepen ook meer nestjes, wij als mensen grijpen in door de geslachten te scheiden.

 

Ratten zijn sociciale dieren, ze hebben hun soortgenootje dus echt nodig. Ratten slapen samen, spelen samen, wassen elkaar en corigieren elkaars gedrag dit gebeurd voornamelijk door de alfa rat. De alfa rat bepaald dus eigenlijk wat er gebeurd, deze zullen vaak op een zachte manier laten merken of ze het er mee eens zijn of niet.  Sommige zullen alleen kleine dingen corigeren andere corigeren alles. Dit is per alfa ratje dus verschillend.

 

Omdat ratten groepsdieren zijn moeten ze altijd met minimaal 1 soortgenootje gehouden worden. Meerdere ratten is natuurlijk beter, dit vinden de ratten zelf ook prettiger. Mocht er toch een ratje overlijden zit het andere ratje niet direct alleen. Een groep van 3 of meer is dus ideaal. In een grotere groep is de rangorde ook duidelijker te zien dan wanneer u 2 ratjes heeft. Deze zullen wat meer in evenwicht zijn.

 

Mannelijke ratten kunnen wel eens last hebben van hun hormonen. Dit kan zich uiten in vervelend gedrag, dus constant ruzie zoeken. Het is dan soms verstandig om een of meerdere mannen te laten castreren. Na een castratie keert de rust vaak ook weer terug. Een gecastreerde man kan ook in een vrouwen groep geplaatst worden.

 

Hoe groter uw groep ratten is hoe groter de kooi moet zijn. Denk hier ook bij na bij de aankoop van een kooi. Beter weinig ratten in een grote kooi dan veel ratten in een kleine kooi. Ondanks dat ratten veel bij elkaar liggen hebben ze ook af en toe een plekje nodig waar ze zich even terug kunnen trekken.

 

Ratten die langere tijd alleen zitten of altijd alleen zijn kunnen vereenzamen, ze hebben geen soortgenoot waarmee ze sociale dingen kunnen doen. Het ratje kan niet spelen, geen andere ratjes wassen, samen slapen of gewassen worden door een ander ratje. Ratten die lang alleen gezeten hebben kunnen vervelend gedrag gaan vertonen, zowel naar mensen als naar andere ratten. Dit kan zich uiten in bijten, aanvallen, of uw hand proberen te dekken bij mannetjes. Mochten deze ratjes weer gekoppeld worden moeten ze opnieuw leren hoe ze moeten communiceren met andere ratten, dit kan grote problemen opleveren met gevechten tot de dood soms als gevolg.

 

Het te vroeg weghalen van rittens bij hun moeder kan deze gevolgen ook hebben. De socialisatie periode hebben ze nodig om te leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. Ze moeten achter elkaar aan rennen, elkaar op de rug gooien, bijten, piepen en lekker bij elkaar slapen. Bij rittens lijkt het soms heel wild en agressief, maar het is zeer belangrijk voor hun latere leven. Bestraf dit gedrag ook niet. Het piepen is vaak erger dan dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Zo laten ze namelijk merken dat ze nog klein en onschuldig zijn.

 

U kunt als eigenaar een soortgenooit nooit vervangen, hoeveel aandachut u uw ratje ook geeft. Wij communiceren anders dan ratten doen, u gaat uw ratje niet wassen door te likken of aan het kontje ruiken om kennis te maken. Ook kunt u uw haar niet rechtop zetten om zo duidelijk te maken dat u de baas bent. Daarom is een soort genoot van groot belang, uw ratje zal veel gelukkiger zijn.

 

Ratten zijn erg vruchtbaar, daarom is het verstandig om ratten van het zelfde geslacht bij elkaar te houden als groep. U kunt een gecastreerde man of vrouw wel bij het andere geslacht in doen. U zult na de operatie nog wel 2 maand moeten wachten voor ze daadwerkelijk bij elkaar mogen.

 

Houd u er wel rekening mee dat ratten niet te veel in leeftijd verschillen als er nieuwe ratjes bij in de groep komen. Een ritten van 8 weken wil rennen en spelen en alles nog proberen, een ratje van 1,5 wil liever slapen en wat meer rust. Als u al een volwassen ratje heeft is het verstandig om 2 ratjes van de zelfde leeftijd er bij te nemen, deze kunnen dan met elkaar op trekken. Een opvang heeft regelmatig wat oudere ratjes die aan uw ratje gekoppeld kunnen worden.

 

Wanneer er een of meerdere nieuwe ratjes in een groep komen moeten ze altijd ''uitvechten'' wie de baas is. Hier kunt u zich beter niet te veel mee bemoeien, het gaat er vaak hardhandig aan toe door elkaar op de rug te gooien, tegen elkaar te schuren en te piepen. Piepen kan heel erg overdreven worden, vooral rittens kunnen zich goed aanstellen, ze laten dan weten dat ze zich overgeven.

 

Mocht het echt verkeerd dreigen te gaan ga er niet tussen met uw handen, ze  zien u op dat moment als indringer van het gevecht. U kunt beter een plantenspuit gebruiken en ze dan pas uit elkaar halen. Anders loopt u het risico dat u gebeten word in het heetst van de strijd.


Maak jouw eigen website met JouwWeb